Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste gebruikservaring, moet u lokale opslag inschakelen in uw browser.

Kleurmodellen: RGB, CMYK en PMS

RGB, CMYK en PMS, wat is dat nou precies? We krijgen regelmatig vragen over kleuren die gebruikt worden in bestanden en hoe dat opgemaakt dient te worden. Om je een beeld te geven over welke kleuren je moet gebruiken, geven we hieronder antwoord op al jouw vragen over RGB, CMYK en PMS kleuren.

Wat is het verschil tussen RGB, CMYK en PMS?

Wij krijgen van klanten vaak de vraag wat het verschil is tussen de verschillende kleurmodellen. Om je een duidelijk beeld te geven van deze modellen volgt hieronder een uitleg per kleurmodel:

RGB kleuren: Is een afkorting van de primaire kleuren: Rood, Groen en Blauw. Kom je voornamelijk tegen op beeldschermen, zoals bij je telefoon, fototoestel en computers- en televisieschermen. Dit kleurmodel wordt ook wel een additief kleurmodel genoemd. De basis van dit model is kleurloos en de kleuren worden gevormd wanneer er licht aan toe wordt gevoegd. Om die reden is een beeldscherm dat uistaat zwart.

CMYK kleuren: Is een afkorting van Cyaan, Magenta, Yellow en Key (zwart). Dit kleurmodel wordt gebruikt voor drukwerk en print producties. Door deze vier kleuren te gebruiken kunnen we zo goed als elk mogelijke kleur maken. In principe zou dit ook met alleen CMY kunnen, zij het niet dat met een mix van deze kleuren op 100% geen mooie kleur zwart te maken valt. Om die reden is de kleur Key (zwart) toegevoegd.
Handig om te weten: Het CMYK kleurmodel wordt ook wel full colour genoemd.

PMS kleuren: Is een afkorting dat staat voor Pantone Matching System en komt voort uit het bedrijf, Pantone, dat kleurcoderingen publiceert. In tegenstelling tot CMYK, waar de kleur wordt gemaakt uit 4 soorten inkt, wordt een PMS kleur van te voren gemengd tot de juiste kleur. Een PMS kleur heeft zijn eigen nummer (bijvoorbeeld PMS 2925) en is overal ter wereld exact hetzelfde. Ideaal voor producten waar de huisstijl altijd precies dezelfde kleur moet zijn.

Waarom kan ik geen RGB kleuren aanleveren?

Zoals hierboven omschreven is het RGB kleurmodel gabeasseerd op licht, en wordt alleen gebruikt voor telefoons en verschillende beeldschermen (tv, computer, etc). Aangezien er met inkt gedrukt wordt is het noodzakelijk dat de kleuren in een bestand is opgebouwd uit CMYK (full colour) of PMS. 

Hoe bestel ik Full Colour producten?

Nagenoeg alle producten op de webshop van FaberVlaggen worden digitaal geproduceerd, dus Full colour. 

Hoe bestel ik PMS vlaggen?

Ook PMS vlaggen zijn gemakkelijk online te bestellen. Wij hebben een aantal producten online geplaatst en een voordelige prijsstaffel hieraan gekoppeld. Hieronder vind je een overzicht van de PMS vlaggen die je op FaberVlaggen.nl kunt terugvinden.

> Baniervlaggen 

> Gevelvlaggen

Staat je gewenste product er niet tussen? Neem dan contact op met de klantenservice via 088 - 480 11 22 of stuur een e-mail naar offerte@fabervlaggen.nl

Heb je geen beschikking over Photoshop?

Het kan natuurlijk zo zijn dat je graag een vlag wilt bestellen, maar je geen beschikking hebt over Adobe Photoshop. In dat geval zou je kunnen kiezen voor een vlag uit onze 'eigen vlag ontwerpen' collectie. Je kiest het juiste formaat en vervolgens kan je in de online editor bestanden en teksten toevoegen in de template van de vlag. Super handig toch!

Nog meer vragen over een 'drukklaar' bestand?

De meest gestelde vragen over het aanleveren van een 'drukklaar' bestand hebben wij per categorie voor je beantwoord. Kijk hieronder op één van deze categoriën en de kans is groot dat je hier je antwoord zult vinden. Staat je vraag er niet tussen? Neem contact op met onze klantenservice op 088 480 11 22, of stuur een e-mail naar bestanden@fabervlaggen.nl.