Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste gebruikservaring, moet u lokale opslag inschakelen in uw browser.

Vlaggenparade

Vlaggenparade

1. Het hijsen van de vlag
a. De wachtcommandant wijst voor het hijsen van de vlag twee vlaggenhijsers aan, die vervolgens door hem op de hoogte worden gebracht van hun taak.1. Het hijsen van de vlag
a. De wachtcommandant wijst voor het hijsen van de vlag twee vlaggenhijsers aan, die vervolgens door hem op de hoogte worden gebracht van hun taak.

b. Vijf minuten vóór het tijdstip van het hijsen van de vlag, treden de vlaggenhijsers buiten aan. Eén van hen draagt de vlag opgevouwen op de horizontaal gestrekte onderarmen; zijn bovenarmen blijven tegen het lichaam gedrukt.

c. De wachtcommandant marcheert met de vlaggenhijsers en een klaroenblazer (indien ingedeeld) naar de vlaggenmast, laat aldaar halt houden en stelt de vlaggenhijsers in de nabijheid van en met het front naar de vlaggenmast op in de rusthouding.

d. Het tijdstip voor het hijsen van de vlag wordt aangegeven door het signaal “GEEFT – ACHT” of, indien geen signaal kan worden gegeven, op aanwijzing van de wachtcommandant. Door één van de vlaggenhijsers wordt de vlaggenlijn losgemaakt, waarna de ander de vlag aanslaat. Onmiddellijk hierna volgt het commando “VLAG HIJSEN”, waarna één van de vlaggenhijsers de vlag langzaam en statig hijst totdat deze geheel (in top) is gehesen. De vlaggenlijn dient tijdens het hijsen gespannen te blijven, terwijl de vlag de grond niet mag raken.

e. Tijdens het hijsen brengen de wachtcommandant en de vlaggenhijser, die voor het hijsen niet meer nodig is, de eregroet.

f. Zodra de vlag is gehesen volgt het signaal of commando “VLAG GEREED” waarna de eregroet wordt beëindigd en de vlaggenlijn wordt vastgeknoopt.

g. Vervolgens marcheert de wachtcommandant met de vlaggenhijsers (en de klaroenblazer) terug naar het wachtgebouw.

2. Het neerhalen van de vlag
a. Vijf minuten vóór het tijdstip van het neerhalen van de vlag, marcheert de wachtcommandant met de twee vlaggenhijsers en een klaroenblazer (indien ingedeeld) naar de vlaggenmast, laat aldaar halt houden en stelt de vlaggenhijsers in de nabijheid van en met het front naar de vlag in de rusthouding op.

b. Het tijdstip voor het neerhalen van de vlag wordt aangegeven door het signaal “GEEFT – ACHT” of op aanwijzing van de wachtcommandant. Onmiddellijk hierna geeft de wachtcommandant het commando “BIJ DE VLAG” , waarna beide vlaggenhijsers zich naar de vlaggenmast begeven en de vlaggenlijn losknopen.

c. Op het commando van de wachtcommandant “VLAG NEERHALEN” , laten de vlaggenhijsers de vlag langzaam en statig neer.

d. Tijdens het neerhalen van de vlag brengt de wachtcommandant de eregroet.

e. Nadat de vlaggenlijn is vastgemaakt, vouwen de vlaggenhijsers de vlag op. Eén van de vlaggenhijsers legt de gevouwen vlag op de onderarmen van de andere vlaggenhijser, waarna de wachtcommandant met de vlaggenhijsers (en de klaroenblazer) terugkeert naar het wachtgebouw.

3. De (buitengewone) vlaggenparade
a. Algemeen
1. Ter gelegenheid van bijzondere gelegenheden en op nationale feestdagen kan een vlaggenparade plaatsvinden. In beginsel vindt de vlaggenparade plaats op een militair complex. Desgevraagd kan een bevelhebber toestaan dat een vlaggenparade buiten een militair complex wordt gehouden.
2. In beginsel bestaat een vlaggenparade uit het met enig ceremonieel en muzikaal eerbetoon hijsen van de vlag.

b. Deelnemers en opstelling
1. De aangewezen troepencommandant is verantwoordelijk voor het vaststellen van de ceremonie.
2. De vlaggenmast dient zodanig te zijn opgesteld, dat elke aanwezige het hijsen van de vlag (uit zijn ooghoeken) kan waarnemen.
3. Een wachtcommandant, twee vlaggenhijsers en een trompetter of tamboer maken deel uit van het ceremonieel.

c. Uitvoering
1. Commandanten van deelnemende eenheden melden zich bij de troepencommandant.
2. Achtereenvolgens worden nu de volgende bevelen gegeven en handelingen verricht:

Troepencommandant “GEEFT – ACHT”
Trompetter/tamboer Blaast c.q. slaat het signaal “BIJ DE VLAG”
Wachtcommandant Marcheert met twee vlaggenhijsers en een trompetter/tamboer naar de vlaggenmast en laat de vlag aanslaan
Troepencommandant “PRESENTEERT – GEWEER” of “BRENGT – EREGROET”
Wachtcommandant “VLAG – HIJSEN”
Muziekkorps Speelt tijdens het hijsen van de vlag het “Wilhelmus”
Trompetter/tamboer Blaast of slaat het signaal “VLAG GEREED”
Troepencommandant “ZET AF – GEWEER” of ” IN DE HOUDING – STAAT” en “OP DE PLAATS – RUST”
Hij houdt vervolgens een korte toespraak om de aanleiding tot de vlaggenparade te memoreren
Troepencommandant “GEEFT – ACHT”
Wachtcommandant Marcheert af met zijn vlaggenhijsers en trompetter/tamboer
Troepencommandant “EENHEDEN TER BESCHIKKING”
Nodigt (indien bedoeld) niet-ingedeelde militairen en burger-genodigden uit voor een receptie
Muziekkorps speelt tijdens de afmars van de eenheden marsmuziek en vertrekt als laatste van de plaats van de ceremonie

3. Indien wordt bepaald dat bij aanvang van de vlaggenparade de vlaggenhijsers en de trompetter/tamboer reeds bij de vlaggenmast staan opgesteld, worden de onderstaande bevelen gegeven en handelingen verricht:

Wachtcommandant Marcheert met twee vlaggenhijsers en een trompetter/tamboer naar de vlaggenmast en laat de vlag aanslaan, ruim voordat de genodigden hun opstelling innemen
Troepencommandant “GEEFT – ACHT” en “PRESENTEERT – GEWEER” of “BRENGT – EREGROET”
Wachtcommandant “VLAG – HIJSEN”
Muziekkorps Speelt tijdens het hijsen van de vlag het “Wilhelmus”
Trompetter/tamboer Blaast of slaat het signaal “VLAG – GEREED”
Troepencommandant “ZET AF – GEWEER” of “IN DE HOUDING – STAAT” en “OP DE PLAATS – RUST”
Hij houdt vervolgens een korte toespraak om de aanleiding tot de vlaggenparade te memoreren
De ceremonie kan nu worden afgesloten. Naar keuze kan het afmarcheren van de vlaggenwacht ook geschieden nadat alle betrokkenen en genodigden de plaats van de plechtigheid hebben verlaten.

4. Indien bij de vlaggenparade geen troepen zijn ingedeeld, dient een militair als commandant te worden aangewezen, die zorg draagt voor een analoge afloop als aangegeven.